s
Mutfak davlumbaz söndürme sistemleri
Fabrikaların, otellerin, lokantaların ve büyük-minik mutfağa sahip bütün ticari kuruluşların mutfak içi yangın emniyet sistemlerinden önde gelen mutfak davlumbaz söndürme sistemleri, pişirim işlemi devam etmiş olduğu sürece bacalarda birikme ve alevlenme ihtimali olan yağların yangına dönüşmesini engelleyen sistemlerdir. Yağların birikerek yanması ve derhal söndürülmesi mutfak çalışanının ve ekipmanlarının eminği için son aşama önemlidir. Hızlı müdahalenin kaçınılmaz olduğu bu tip yerlerde aksi düşünülemez; çünkü mutfakta başlayan yangın bütün binaya korku yaşatır.
Periyodik olarak temizliği ve bakımı yapılan mutfak davlumbaz söndürme sistemlerinin yangına neden olma ihtimali oldukça düşüktür. Davlumbazın giriş kısmı personel tarafından temizlenebilse de bacaya doğru yükselen kısmı için daha profesyonel ekiplerin işbaşı yapması icap eder. Katılaşan yağın temizlenmesi, hasımn yakıta dönüşmesini engeller. Hiç ulaşılamayacak yerler için ise tek çözüm mutfak davlumbaz söndürme sistemleridir.
Büyük alışveriş merkezleri, yatılı okullar, hastaneler, sanayi tesisleri, hava alanları, lokantalar, oteller ve tatil merkezlerinin vazgeçilmez birimlerinden olan mutfaklarında, sürekli ateşin olması, besinlerin hızlı bir şekilde hazırlanıp servis edilmesi, zaman zaman güvenilirğin ikinci plana atılmasına neden olmaktadır. Neredeyse 24 saat çalışan mutfaklarda davlumbaz arasında yağların biriktiği görülür. Kalabalık insan topluluklarının konakladığı veya çalıştığı, efsunk ağır endüstri makinelerinin bulunduğu bu tip toplu yerlerde yangına karşı emniyet önlemlerinin alınması hayati örutubet taşır.
Davlumbaz içi yangın söndürme fiyatları
Mutfaklarda, pişirim yerlerinde ve öteki kısımlarda gözle görülen yerlerde başlayabilecek olası yangınlara personelin manuel müdahalesi mümkünken, daha yukarılarda, bacalarda oluşan yangınlarda ise müdahale şansı çok azca olmaktadır. Bu birimlere yerleştirilecek davlumbaz içi yangın söndürme tutarlarının cazip olması, bütün müşterilerimiz tarafından tercih nedeni olmasını sağlamaktadır.
Davlumbaz içlerinin dar bir kanaldan bacaya bağlanması ve yukarılara kadar uzanması elle müdahaleyi olası kılmamaktadır. Davlumbaz içi yangın söndürme sistemleri burada devreye girerek olası rizikoları bertaraf etmektedir. Davlumbaz arasında yangın söndürme sisteminin kurulu olmaması, içeride başlayacak yangının ayrım edilmemesine, aşağılara inip personelin can eminğini tehlikeye atmasına veya en üstte çatıda yangın başlamasına neden olabilir. Bu yüzden davlumbaz içi yangın söndürme fiyatları, kurtaracağı can ve mal ile kıyaslanamayacak kadar caziptir.
Yüksek binaların mutfak bacalarının fazlaca uzun olması bu sistemleri mecbur kılmaktadır. Yangın başlayınca ortaya gaz çıkar, bu gaz sistem tarafınca dedektörler desteğiyle algılanır ve yangına müdahale edilir. Esasında 2009 seneından veri yasal mecburiyet olarak davlumbaz içi yangın söndürme sistemleri döşenmek zorundadır.
Davlumbaz söndürme sistemi hesabı
özelde bacayı, mutfağı ve mensubu, genelde bütün binayı koruma görevi üstlenen davlumbaz söndürme sistemi hesabı iyi yapılmalıdır. 100 kişiden fazla kişinin istihdam edildiği bütün işletmelerin mutfaklarında davlumbaz söndürme sistemlerinin takılı olması 09.09.2009 tarihinden beri mecburidir.
Sistem içerisindeki yangını ayrım eden dedektörlerin kaç tane olacağı ve iyi mi yerleştirileceği, yangının ilk alevlendiği yere zerk edilecek sıvı nozüllerin miktarı ve müdahale şekli davlumbaz söndürme sistemi hesabı arasında dikkat edilecek önemli hususlardır. Yangın efsunmeden köpüklerin püskürtülmesi birçok can ve mal kaybını önlemektedir. Sistemin otomatik hali çalıştığında personelin haberdar olmasını sağlamaktadır. Fritöz, ızgara ve ocaklarda başlayabilecek olası yangınlara da hızlıca müdahale edebilecek yetenekte olmalıdır.
Davlumbaz söndürme sistemi yönetmeliği
Bakanlığın senelerdir yaptığı çalışmalar neticesinde davlumbaz söndürme sistemi yönetmeliği nihayet 09.09.2009 tarih ve 27344 sayılı binaların yangından korunması hakkında yönetmelik kapsamına girmiştir. Bu yönetmeliğe gore;
Konutlar hariç tutulmakla beraber, alışveriş merkezlerinde, yüksek binaların mutfaklarında ve yemek üreten tesis yada fabrikalarda, aynı anda 100’den fazla kişiye hizmet veren mutfaklarda bulundurulması mecbur olan davlumbaz otomatik söndürme sistemleri, ocaklarda kullanılan gaz türüne gore, gazı algılama, gazı kesme ve uyarı sistemi şeklinde döşenmelidir.
Bu yönetmelik kapsamında değerlendirilen davlumbaz söndürme sistemi yönetmeliğine bahsi geçen bütün işletmelerin uyması esastır. Aksi takdirde ceza-i müeyyidesi bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki kesilecek ceza, olası can ve mal kayıplarından daha önemli değildir ve hiçbir vakit olamaz da.
Mutfak yangın söndürme sistemleri
Nfpa 17, nfpa 17a ve nfpa 96 standartlarına bakılırsa üretilen ve nitelik testleri yapılan mutfak yangın söndürme sistemleri, yangının oksijenle münasebetını kesmeli, yangına hızlı bir halde müdahale edebilmeli, vakit mevhumu olmadan müdahale kabiliyetini 24 saat taşıyabilmeli, belediyelerin standartlarına müsait olmalı, sigorta sözleşmelerindeki şartları taşımalı ve pişirme mekanizmasının gazını ve elektriğini otomatikman kesebilmeli, söndükten sonra soğutma işlemini yapabilmelidir. Dikkat etmek icap eder ki bu tür mutfaklarda; ızgaranın üstünde yağ birikir, kızartma tavasında kolay tutuşacak yağ olur, fritözler olası tehlikeli gruptadır.
Mutfak yangın söndürme sistemleri davlumbaz baca çıkış ağızlarında, filtrelerde ve davlumbaz altı pişirme ekipmanlarında tam koruma sağlamalıdır. Potasyum karbonat bazlı sıvı söndürücü, mikroswitch, makaralı dirsek, boşaltma nozulu, ısı hissedicisi, manuel boşaltma kolu ve idraklama hattı olarak genel bölümlerden doğar.
Belediyelerden açma ve işletme ruhsatı alabilmek için mutfak yangın söndürme sistemlerinin bulundurulması da ayrıca şarttır. Dikkatli yapılacak bir değerlendirmede bu sistemlerin eksikliği işyeri açma ruhsatının gecikmesi anlamına gelecektir.
designed by hüseyinerel
(0)